Långt liv för ergonomiska möbler

Vem hade kunnat tro att ergonomiska produkter skulle få ett sådant uppsving? Fast egentligen så är det inte så konstigt med tanke på hur viktiga de är. Tusentals personer sitter med sjukpension eller sjukskrivning bara för att de inte hade tillgång till ergonomi på arbetsplatsen. Tidigare så tänkte folk inte så mycket på vilket resultat en dålig sittställning kunde ha. De bara jobbade på, tills kroppen sa stopp. 

Nu för tiden så är de flesta medvetna om vad som är sunt. Både när det kommer till kost och livsstil, samt arbetsrelaterade situationer. De flesta vet mycket väl vad musarm eller gamnacke är. Men ibland så är steget mellan kunskap och handling ganska stort. Det finns ingen anledning att må dåligt eller få värk längre. Med ergonomiska möbler och andra lösningar kan du klara dig bra. Även om du sitter hela dagen framför en dator eller ett rullande band. 

Härliga lösningar som passar alla

Det första steget kan vara att se på hur du sitter. En bra stol ska vara justerbar. Alla är olika, och du måste därför kunna sitta i en ställning som passar just dig. Vissa personer har långa ben, medan andra kanske behöver en fotpall för att sitta bekvämt. Med en ergonomisk stol kan du komma långt. Den ger din rygg den rätta vinklingen, och gör att du orkar med på ett bättre sätt. Du kan välja mellan flera bra produkter hos Ergoff

Vissa ergonomiska stolar har inget armstöd. Du sitter något framåtlutad för att lägga trycket bort från ryggraden. Eller rättare sagt så att ryggraden är vinklad på ett korrekt sätt. Efter ett par dagar med en liknande stol kommer du nog att märka skillnad. Mindre trött och färre punkter som ömmar. För att komplettera din arbetsposition kan du lägga till ett bord som går att höja och sänka. 

Många har börjat stå upp och jobba. Det är ett bra sätt att bränna av lite extra kalorier, kanske ett par kilo om året. Men framför allt så ger det dig en bra ställning. Du måste vara noga så att axlarna inte är höjda, utan bordet ska justeras för att passa din egen längd. Växla gärna mellan att stå och sitta för att alla musklerna ska få en chans att vila upp sig. Ergonomi för kontoret kan göra stor skillnad. 

Ergonomi i samhället

Förutom bord och stolar så finns det flera andra produkter som är ergonomiska. Datormusen och tangentbordet är två vanliga redskap som du kan välja mellan. Likaså små detaljer, en förlängning av tangentbordet där du kan vila underarmarna, de ovan nämnda fotpallarna, och mycket annat som ger din kropp större chans att klara av en hel arbetsdag. 

Naturligtvis gäller det att vara ansvarig när du byter ut dina möbler. Du kan inte ställa dina kontorsstolar var som helst. Se till att de kastas på rätt ställe. Eller ännu bättre, ge bort dem till en loppmarknad eller insamling. För det mesta kan möbler återanvändas bra länge, och ha flera olika ägare innan de måste kasseras. Speciellt när de är så pass viktiga som de ergonomiska alternativen. 

Nu när du kan hyra ett bord eller utrymme på lokala loppisar för en billig penning så lönar det sig faktiskt att återvinna. På sina håll så betalar du bara en viss procent för det du säljer. Så du löper ingen risk för att förlora pengar. Istället kan du tjäna ganska bra om du plockar ihop ordentliga saker. Det finns alltid någon som är intresserad av det som du själv vuxit ur eller vill byta ut. Ergonomiska bord populära i andrahandsbutikerna. 

En sund livsstil

Ergonomi är bara en av de faktorer som bidrar till god hälsa. Även din kost och motionsprogram är viktiga för att du ska må bra. Ett enkelt sätt att införliva lite rörelse i vardagen är genom att gå av bussen en hållplats tidigare. Ta trapporna istället för hissen, och så vidare. Samma sak kan du göra på arbetsplatsen. Se till att ställa dig upp ibland och sträcka ut alla muskler och leder. Gå runt lite på kontoret och låt skelettet falla på plats. 

Ett antal företag bjuder in sjukgymnaster för att de ska komma till kontoret och behandla de anställda. Du kanske får betala för delar av det själv, men det är trots allt ett välkommet och sunt initiativ. Något annat som allt fler verksamheter ser till att förändra är inredningen och utrustningen. 

Det finns lagar som reglerar säkerheten på arbetsplatsen. Ingen får jobba med farliga substanser eller annat utan att vara skyddad genom speciella kläder eller rutiner. Tyvärr är det här något som inte har nått fram till alla kontor ännu. Men utvecklingen och trenderna går framåt Så småningom kommer kanske alla arbetsplatser att vara helt säkra.

En säker miljö där kroppen respekteras

Det som sker runt om i världen är att konceptet med kontor och samarbete har reviderats. Bland annat är det inte så ovanligt att se öppna kontorslandskap. Och inte de som kom för några årtionden sedan när alla sitter i sina små avdelade kuber och ingen hör någonting. Istället handlar det om bord där vem som helst kan sitta. Soffgrupper som är någorlunda avskilda men som ändå är en del av helheten.

Framför allt är det den ergonomiska trenden som är välkommen. Många byter ut sina gamla kontorsmöbler och satsar istället på de sunda alternativen. Det kan vara skönt att variera sin sittställning. Byta plats och använda andra muskler. Genom att inte ge någon en speciell plats så ökar möjligheterna. Men även om du har ditt eget bord och stol så ska de vara justerbara och ergonomiska. 

Ergonomi lönar sig

Den här utvecklingen är lönsam för alla parter. Det är sant att företaget får investera i nya stolar och bord, samt eventuella andra produkter. Men i det långa loppet så är det något som kommer att återbetalas flera gånger om. För när dina medarbetare sitter väl så kan de jobba bättre. Det vill säga verksamheten blir mer produktiv vilket ju är precis vad du önskar. 

Men det är inte bara företaget som tjänar på att investera i ergonomiska möbler. Framför allt så mår ju dina anställda bättre. Den som sitter där hela dagen, och kanske också jobbar övertid. Flera timmar framför en dator kan vara jobbigt nog. Men när du hela tiden känner en dragning i axeln eller måste massera dina handleder så är det värre. 

Med ergonomiska kontorsmöbler så kan du kontrollera hur du sitter. Allting är inom en bekväm räckvidd och inga muskler eller ben förblir i en dålig situation. Det ger dig större frihet och du slipper så gott som alla smärtor. Det är klart att du alltid ska vara försiktig och inte sitta så långa stunder i taget. Alla tjänar på att du sträcker ut din kropp med jämna mellanrum under dagens lopp. 

Återvinning på sitt allra bästa

Så redan från början så är ergonomiska möbler både lönsamma och sunda. Med tiden så kommer din kropp att tacka dig flera gånger om för att du valt att sitta ordentligt. När det sedan är dags för nya möbler så går det alldeles utmärkt att återvinna de gamla. För ergonomi är populärt, och många vill gärna inreda på hemma och på jobbet med bra möbler. Ingen vill sitta fel och alla vill vara vid god hälsa.