Så återskapar du raderade filer

Det är ganska vanligt att förlora filer. Ibland av misstag, det är ju så lätt att klicka på fel knapp. Men andra gånger har du raderat något som du sedan inser att du behöver. De allra flesta har nog någon gång upplevt hur det är att ångra sig eller bli förtvivlad över att de inte hittar sina filer. Det är ju därför som du alltid blir påmind om att ha en backup, att förvara din information på mer än ett ställe. Tyvärr är det inte alltid som det räcker. Bland annat så kan det faktiskt vara backup disken som går sönder. 

Att hårddiskar kraschar eller datorer går sönder på andra sätt är ett faktum. De är inte gjorda för att leva för evigt. Hårdvaran kanske håller lite längre än mjukvaran, som man ofta måste uppdatera inom kort tid. Men du kan inte förvänta dig att använda samma enhet år ut och år in. Vad som är uppmuntrande är de experter som klarar av att hämta fram informationen. De som kan återskapa dina filer som du trodde var försvunna. 

När du inte vill spara dina filer

Ibland kan det dock vara motsatsen som är aktuell. Det vill säga du har vissa filer som du vill vara helt säker på blir raderade. Känslig eller privat information som inte får spridas på något sätt, som du måste vara övertygad om har försvunnit. Då kan du också kalla på experterna. De vet både hur man finner fram till information och hur man tar bort den. Du kan radera filer permanent med Ibas. Om de säger att den är borta så kan du vara säker på att ingen kan få fram den. 

Det finns alltså flera bra tillfällen för att inte göra allting själv. De flesta kan en hel del om datorer, det ligger i samhällets natur. Små barn sitter och klickar på en platta, när de är nått upp till skolåldern kan de ofta mer än sina föräldrar om hur du använder en dator. Har de sedan ett intresse så bara växer det. Men vare sig du har en känsla för datorer eller inte så finns det tillfällen då du nog ska kontakta specialisterna. För annars kan det hända att du förlorar allt det som du faktiskt ville spara. Du får mer information om recovery software här

Minska riskerna för en katastrof

Det är ganska mycket som sker automatiskt nu för tiden. Du vet inte ens att du godkänner vissa funktioner förrän du märker att något verkar fel. Bland annat kan tjänsterna som gör att du kan dela dina filer med andra enheter skapa vissa situationer. Det är kul med familjedelning eller att du kan ladda upp något på din dator och sedan använda det på din telefon. Men det innebär också att om du raderar på en enhet så kan det försvinna på den andra. PC För Alla skriver i denna artikel om hur du förhindrar radering av filer. 

Vad som är viktigt i det här sammanhanget är att vara medveten om vad som sker. Det är en fantastisk funktion att du slipper gå till alla dina enheter och radera något. Eller ladda upp för den delen. Men du måste veta vad du håller på med. Annars kan det lätt bli det där panikladdade tillfället när du trodde du hade något och det är borta. Som tur är så går det ju ofta att få tillbaka det, men det kan vara omständligt. 

Ett annat sätt du kan undvika katastroferna på är genom att skapa goda rutiner. Var inte så snabb alla gånger med att klicka på olika saker. I vissa program kan du sätta upp en standardinställning så att du alltid gör samma sak. Du vet att texten sparas automatiskt på ett visst ställe och så vidare. Det kan ta tid att programmera eller ställa in de här sakerna, men det är ett skydd mot onödiga misstag. 

Allt är inte förlorat

Många använder sig idag av molntjänster. Flera datorer och andra enheter produceras med ett mycket litet minne. Antingen måste du köpa ett extra minneskort eller slussa upp information till molnet. Raderar du något så försvinner det därifrån. Men inte med en gång. Du kanske har haft den där känslan av att förlora kontrollen när du lägger upp saker i molnet. Det är inte så lätt att förstå ett digitalt koncept som du inte kan se eller röra. Men saker och ting där uppe liknar det nere på jorden, med flera funktioner ungefär som på din dator.

Bland annat så raderas inte filerna med en gång. Naturligtvis så kan det variera, beroende på vilken molntjänst det handlar om. Du har ju tjänster för privatpersoner, företag och militären, och alla har inte samma säkerhet eller funktioner. Men för en vanlig person kan det vara skönt att veta att det finns en papperskorg i molnet också. Där ligger gärna dina raderade filer en månad ungefär, innan de permanent försvinner. Du har alltså chansen att ångra dig ett par gånger innan det är för sent. Så återskapar du raderade filer. Läs mer i denna artikel i MacWorld

Komplicerade datorer som är lätta att använda

Dagens samhälle är genomsyrat av digitala och elektroniska hjälpmedel. Det är svårt att ens föreställa sig hur det var för bara 30 år sedan, utan allt det som finns idag. För varje år som går blir enheterna mer komplicerade och kompakta. Nästan för varje vecka som går för experterna jobbar intensivt med att förbättra alla enheter. 

Allt detta har lett till ett nytt sätt att arbeta och leva på. Varken bättre eller sämre än den så kallade gamla goda tiden, men helt enkelt annorlunda. Därför kan det vara bra att bekanta sig lite extra med hur sakerna fungerar. Speciellt för de som vuxit upp under andra tider, kanhända då telefonen satt fast i väggen. Genom att lära sig lite mer om hur elektroniska enheter fungerar kan du undvika flera av de vanligaste misstagen. 

Dagens generation har ett försprång, men även de kan lära sig lite extra. Grunderna kan de redan från barnsben, de kan knappt gå innan de kan använda en platta för att hitta sina favoritfilmer. Nästa steg är naturligtvis att använda enheterna för skolarbete eller jobb. Ju mer du kan om någonting desto bättre är det, för datorer och mobiltelefoner har så mycket fantastiska funktioner som du kan använda. 

Så skyddar du din information

Genom att lära sig mer om hur molntjänster och elektroniska enheter fungerar blir det lättare att undvika dumma misstag. Det är klart att saker händer, det går helt enkelt inte att undvika. Hårddiskar kraschar som sagt och det finns mycket som kan gå fel. Men det behöver inte leda till katastrof. Istället kan du själv hämta tillbaka en hel del av den information som du trodde var förlorad. 

Och om det inte ligger och väntar på dig i papperskorgen så finns det specialister som kan fiska fram all din data. Samtidigt så finns det program som tillåter dig att permanent radera filer, om du inte vill att de ska komma tillbaka. Kontakta en av dessa firmor och låt dem ta hand om dina enheter. De kan sätta upp rutiner för dig som ger dig skydd, samt hjälpa dig med att hämta eller permanent radera information.