Dessa vapen får du använda under jakten

Det är många som tycker om att jaga. De trivs ute i skogen och känner att de samtidigt gör en stor nytta. För om djurbeståndet blir allt för stort så kan det bli brist på föda. Eller så kommer djuren att dras till bebyggelsen, vilket kan ställa till med stora problem i både trädgårdar och trafiken. Förutom dessa anledningar så ligger det en viss spänning i att jaga. Du vet aldrig hur dagen kommer att bli eller vad du kan skjuta.

Så det finns flera bra orsaker till att jaga. Många deltar i jakten utan att skjuta något, de tycker bara om stämningen och naturupplevelsen. Det kan dock vara bra att kunna använda sitt vapen. Ibland uppstår det situationer då det kan rädda liv eller skydda dig. Alla de som vistas ute i skog och natur vet hur viktigt det är att respektera sina omgivningar. Det är en levande miljö som kan ge dig mycket om du behandlar den på rätt sätt.

Olika sorters vapen

När det handlar om jakt så är ett skjutvapen nödvändigt. Det finns former av jakt där man använder sig av fällor eller snaror, men de är inte lika vanliga. Förutom ett skjutvapen så behöver du oftast en bra kniv. Den kan användas till att avliva djuret eller ta hand om det efteråt. Samtidigt så är det nog få personer som ger sig ut i naturen utan att ha minst en sorts kniv med sig. Lamnia SE är det trygga valet för dig.

Egentligen finns det en rad med bra knivar att välja mellan. Många tycker det är roligt att verkligen lära sig använda kniven ordentligt. Den blir nästan som en förlängning av din arm. Det är verkligen imponerande att se tävlingar där deltagarna får använda sina egna knivar. De hackar sig igenom is, fisk, vattenmeloner och mycket annat. Tekniken är ofta minst lika viktig som själva kniven. Läs mer om Spyderco genom att klicka här.

Viktigt med bra kniv

Just en kniv är verkligen bra att ha med sig. Den är inte så stor och kan användas till mycket. En del trivs bäst med fällknivar som får plats så gott som var som helst. Vid behov kan du alltid hala fram den, vilket ibland kan vara avgörande. För en helt vanlig person som är ute och vandrar i skog eller fjäll finns det flera tillfällen då en kniv är nyttig. Du vill spänta lite ved för att få igång lägerelden. Den fisk du fångar i skogssjön kanske behöver flås. Det är för mycket buskar och snår just där du vill sätta upp tältet. Listan blir bara längre och längre.

Eftersom så många personer använder kniv i det dagliga livet, eller i alla fall regelbundet på sin fritid, så är det något som hela tiden utvecklas. En kniv är inte bara ett vapen eller ett redskap. Det kan vara skillnaden mellan trivsel och svårigheter. Ibland även ännu allvarligare. Om kniven som kan rädda liv kan du läsa i denna artikel i Svensk Jakt. En rejäl kniv som kan användas till mycket. Lätt att ta med sig och enkel att använda.

Vad säger lagen?

Men nu är det alltså inte bara att skaffa sig ett vapen eller kniv och börja jaga. Du får inte ens bära med dig en vanlig kökskniv hur som helst, utan kan bli arresterad eller bötfälld om du blir upptäckt. Det kan kännas lite tungt, ska storebror bestämma över hela mitt liv? Men det handlar naturligtvis om säkerheten på gatorna, i hela samhället.

För om alla gjorde precis som de ville skulle det bli kaos. Det kan liknas vid trafikreglerna som ger dig chansen att köra nästan var som helst men utan att det blir så många olyckor. Vissa element använder sig av kniv för att råna eller skada andra personer. De har inte den där respekten för natur eller medmänniskor. Svensk Jakt rapporterar i en artikel om vilka vapen du får använda under jakten.

För att skapa större säkerhet så lossar myndigheterna ibland på reglerna. Det är en form av amnesti. Folk kan lämna in alla sina olagliga vapen utan att det ställs några frågor. Ingen risk för konsekvenser, även om du skaffat dig vapnet via olagliga kanaler. Men det kan lika gärna vara ett vapen som du hittat. Det kan hända att du ärver eller köper ett gammalt hus, och uppe på vinden så ligger det ett icke registrerat vapen.

Roligt att jaga

Men trots alla lagar och regler så finns det gott om plats för att ha roligt under jakten. Svängrummet är stort, och jaktsäsongen relativt kort. Det gäller att utnyttja den och verkligen njuta av varje minut ute i skogen. Många är medlemmar av ett jaktlag, som organiserar det hela på ett effektivt sätt.

Ett jaktlag kan vara litet, en handfull med markägare som ser till att täcka sina arealer. Men på sina håll finns det stora jaktklubbar med 25-30 medlemmar. Om de inte har egen mark så kan man arrendera jaktmarker. På detta sätt täcks Sveriges alla skogar, vilket är det bästa för viltbeståndet. Både rådjur och älg ger mycket kött, även om det är flera stycken som ska dela.

Trivsam och effektiv jakt

Att jaga har varit en viktig del av livet under flera tusen år. Tidigare så var det en stor del av överlevnaden, såvida du inte ville äta potatis till varje måltid. Bra länge så har jakten också varit reglerad. Det var inte vem som helst som fick skjuta vare sig stora djur eller fåglar. Markägare anställde skogsvaktare för att inte bara se efter skogen men också hålla ett öga på tjuvskyttar.

Idag är det också bara möjligt att jaga med tillstånd. För att kunna skjuta måste du gå en kurs och avlägga examen eller få ett intyg på att du vet vad du håller på med. Många passar på att lära sig något om viltlivet, skogsvård och allt annat som påverkar djurens miljö. Det är ofta fråga om ett intresse för miljön och helheten, inte bara att det är roligt att skjuta.

Jaktens nya kultur

Det finns idag relativt stora jaktområden runt om i landet. En av orsakerna är att landsbygden blir allt mer glesbefolkad. Lantbruk läggs ner och i stället erbjuds markerna till jägarna. Detta har öppnat upp fler tillfällen för stadsbor att utöva denna sport. Som egentligen anses vara kultur med en djupare mening än bara sport.

Helt klart får du med dig en hel del runt omkring jakten. Samvaron med andra jägare, den storslagna naturen, tillfredsställelsen när du träffar. Allt detta är en del av jaktkulturen. Som sedan fortsätter in i hemmet när alla njuter av den goda fångsten.