Så köper du fritidshus till vrakpris

Det är alltid härligt att ha ett alternativ till vardagen. Att kunna komma bort och hämta andan lite grand. Om du bor i stan kanske ett fritidshus i närheten av naturen kan vara lockande. Ibland kan du göra riktiga fynd och köpa fritidshus till vrakpris. Andra gånger kan det löna sig att bygga själv, eller köpa ett nyckelfärdigt hus. Då får du ju ett som är precis som du vill ha det.

Idag finns det flera bra möjligheter för den som vill kunna slappna av när de är lediga. Nya lagar har gjort det möjligt att bygga ett ganska stort hus utan att ens ansöka om bygglov. Attefallshusen som de kallas kan ge dig relativt stor boyta. Många bor i dessa hus permanent så som fritidshus är det helt perfekt. Med en bra design kan du få plats med allt i detta lilla hus.

Var ska huset stå?

Naturligtvis finns det vissa regler som måste följas. Det är inte bara att smälla upp ett hus precis var som helst. Bland annat så måste det stå minst fyra meter från grannens tomt. Annars måste det finnas ett skriftligt avtal. Men mycket beror på vad du ska använda huset till. En del har det som en förlängning på uteplatsen. Som en liten gillestuga där alla kan samlas när det regnar. Ett fritidshus på ö kan vara ett annat alternativ.

Annars passar dessa hus väldigt bra som fritidshus. Om du redan har en tomt med ett litet hus kan du gärna bygga eller köpa ett till när familjen växer. Vuxna barn som har egna familjer kan ha sitt eget lilla hus, till exempel. Eller så kan du inreda det som gäststuga, bastu, bod eller vad som helst. En smidig och smart planlösning på ditt Attefallshus gör att du kan använda det precis som du önskar. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Fritidshus för alla sorter

Många trivs med att ha sitt fritidshus ute i skärgården. Här har du verkligen allt du kan önska för din lediga tid. Både hav och vacker natur, Sveriges kust är både lång och imponerande. Om du föredrar en sjötomt så går det också bra, eller mitt inne i skogen. En del har ärvt sitt fritidshus eller valt att lägga det lite längre bort från sin permanenta bostad. Helagotland.se skriver här om hur de flesta med fritidshus på ön Gotland reser samma dag.

Gotland är naturligtvis lite speciellt eftersom många tar färjan dit. Därför måste du boka i god tid om du vill ha en speciell avgång. När det är festivaler eller helgdagar så brukar färjan bli full. Men om du kan anpassa dig och kanske ta ledigt någon dag från jobbet så brukar det inte vara några problem att få bra tider och avgångar.

Allt beror ju på vad du vill ha ut av din extra boning. En del vill inte hålla på och resa flera mil eller timmar för att komma fram. De vill ha ett litet fritidshus som ligger på lagom avstånd i trevliga omgivningar. Om de har lust att åka ut mitt i veckan för en mysig kväll så kan de göra det. Men andra föredrar att ha en stuga eller hus som ligger precis där de vill tillbringa sin semester. Kanske där familjen bor eller där de har någon annan anknytning. Då gör det ingenting om du måste stå i kö för att komma ombord på färjan eller något liknande.

Billiga hus som alla har råd med

Att äga ett fritidshus behöver inte vara förbehållet de allra rikaste. Runt om i Sverige så finns det flera fina ställen som inte alls kostar så mycket. Det är klart att om du vill ha en lyxigare stuga med alla bekvämligheter så får du betala en slant. Men många trivs med att bo lite enklare på helger och semestrar. Så köper du fritidshus på en ö till vrakpris. Läs mer i den här artikeln i Expressen.

Ett alternativ är som sagt att bygga ett Attefallshus. Det finns flera bra alternativ som verkligen utnyttjar de möjligheter som finns. Eftersom du kan bygga huset högt finns det plats för ett sovloft. Detta ger dig tillräckligt med plats under för ett kök, badrum samt vardagsrum. Allt fler bygger dessa hus för att hyra ut dem. Då kan det vara skönt om tomten är stor så att du kan ställa det lite i skymundan. Kanske bakom ett träd eller buskage så att det inte syns eller hörs från det stora huset.

Ett härligt fritidshus till rimligt pris

Det är verkligen en bonus att ha ett fritidshus. Vare sig det är en lyxig variant eller enklare stuga så kan du komma hit och lägga staden bakom dig. Barnen kan springa fritt och du slipper vardagens stress. För poängen med att ha en sommarstuga eller litet hus är att uppleva något annorlunda. Många upplever att de verkligen kan vara sig själva här, speciellt om huset är någorlunda isolerat från grannar och annan bebyggelse.

Om du tycker om att odla kan du göra det här. I alla fall om huset ligger på någorlunda nära avstånd så du kan ta hand om grödorna. Eller om du har en granne som tar hand om det för dig när du inte är där. Ett härligt fritidshus behöver inte kosta så mycket. Det viktiga är att du får något som du trivs med och som ger dig chansen att ta det lugnt.