Därför ska du välja vandring i det vilda Irland

Det finns många olika sätt att tillbringa din semester på. En del föredrar att åka till en exotisk strand och bara ligga i solen. Andra trivs bra i storstäder där de kan gå runt och besöka alla sevärdheter på dagarna och festa på nätterna. Något som blivit allt mer populärt den senaste tiden är aktiva semestrar. Där du tar en vecka eller två för att vandra eller cykla i någon spännande omgivning.

De grekiska öarna är intressanta att utforska till fots. Likaså ligger Italien ganska högt uppe på önskelistan. Men ett nordligare land som fått mycket god kritik för sina härliga vandringsleder och storslagna natur är Irland. Vilt och kargt på sina ställen och fullt av gröna ängar och betningsmarker på andra. Irland har mycket fin och orörd natur som du kan tillbringa många timmar med att beundra.

Organiserade vandringar som ger dig allt

Det är klart att du kan boka ett flyg till den gröna ön och börja vandra. Men om det är första gången i landet kan det vara skönt med en organiserad tur. Där någon ser till att du har både husrum och mat på vägen, samt fixar transporten till vandringslederna. Som flyttar ditt bagage mellan olika hotell så att du slipper bära allting på ryggen. France Tours AB kan hjälpa dig till en fantastisk upplevelse.

Men bara för att du bokar in en organiserad resa betyder inte att du måste vandra i grupp. Du kan få hjälp med allt det praktiska runt omkring men sedan gå runt själv. Det är inte alla resor som har halvpension men då får du i alla fall tips om bra ställen där du kan äta. Detta betyder att du kan njuta av Irlands vackra natur på egen hand, men ha allt det praktiska omhändertaget. En del skulle säga att det är som att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Hela dagen är du ute i friska luften och vandrar i Irlands vackra landskap. På kvällen kan du njuta av trevligt logi och god mat. Att vandra i Irland är en upplevelse som allt fler upptäcker.

Vart går resan?

Irland är en ganska stor ö med varierad natur. De mer populära vandringslederna finner du både på östra och västra sidan av landet. Wicklow precis utanför Dublin har mycket att erbjuda. Men även den fantastiska Dinglehalvön eller ögruppen Aran. Välj det du tycker verkar mest attraktivt med de vyer du önskar se. Sedan är det bara att komma tillbaka en annan gång och utforska de andra ställena. Svenska Dagbladet tipsar här om vandring i de bästa delarna av Irland.

Vad som gör Irland så lockande är bland annat dess storslagenhet. Naturen känns vild men ändå tillgänglig. Både sol och vind kan vara nog så starka och du kommer aldrig åka hem utan en känsla av att precis ha varit med om ett äventyr. Samtidigt så har du Dublin och andra städer med allt vad de kan erbjuda, om du vill kombinera din vandringsresa med något annat. Under vandringens gång så stannar du också hela tiden över natten i trevliga små orter och byar. Det finns tillfälle till att besöka sevärdheter. Och kanske ta sig ett glas irländsk whisky som ju är så känd. Vandra i bergen längs Irlands kust. Läs mer på den här sidan i Expressen.

Härliga resor till Irland

Det är alltså inte så konstigt att Irland vuxit till sig som en destination bland vandrare. En fördel här är att det inte är så varmt heller som det ibland kan vara i södra Europa. Du kan lättare njuta av och uppleva den andlöst vackra naturen. Här är det fullt av böljande kullar, med stora flockar av får som går och betar. Men det är även på Irland som du har Europas högsta havsklippor, som stupar rätt ner i havet. Det finns öar och vikar överallt längs kusten, samt långa, breda sandstränder. Ofta så kallas Irland för den gröna ön, och någon har sagt att här hittar du 40 nyanser av grönt.

Men Irland är också ett land med en rik historia. Ett flertal av vandringslederna är faktiskt gamla pilgrimsstigar, och du kan känna en närhet med forna dagars trogna. Det finns flera ruiner och andra sevärdheter som du bör passa på att besöka. Med de organiserade turerna får du information om allt som är värt att se i omgivningarna.

Vissa av vandringslederna är linjära, de går från punkt A till punkt B. Här kan det vara skönt att någon annan transporterar ditt bagage till nästa natts logi. Men på Irland har de även lagt till rätta flera cirkulära vandringsleder så att du kan bo på ett ställe, vandra runt hela dagen men ändå komma tillbaka till samma plats. Det blir inte tråkigt eftersom du inte behöver vända och gå tillbaka samma stig. Allt är ordnat för att vandrare ska ha det så bra som möjligt på Irland.  

En aktiv semester

Om du tycker om djur och natur så kan en vandringsresa till Irland vara bland det bästa du gjort. Naturen är annorlunda och storslagen, och du kan välja svårighetsgrad på vandringslederna. Du kan alltid utmana de höga klipporna och kullarna, men det finns också mindre ansträngande rutter att välja. För på Irland ska du njuta av livet. Vandra där du önskar för att sedan vila ut på en trevlig pub på kvällen. Lokalbefolkningen är känd för att vara välkomnande och du kan lätt få god kontakt med dem. En aktiv semester på Irland blir lätt helt perfekt.