Lӧsa bostadskrisen med attefallshus

Det finns flera olika fӧrslag på hur man ska kunna handskas med bostadsbristen på bӓsta sӓtt, och attefallshus ӓr ett av dem. Med de nya lagarna så kan man bygga ett hus på 25 kvadratmeter utan byggnadslov, det rӓcker med att informera myndigheterna om att man kommer att bygga huset. Dessa hus kan anvӓndas som permanentboende, speciellt om man lӓgger in ett sovloft.

Det ӓr ett roligt namn, attefallshus, men det ӓr uppkallat efter den bostadsminister som drev igenom lagen. Precis som friggeboden blev ett begrepp, har man nu attefallshuset. Den kallas också fӧr friggebodens storebror, den ӓr ju stӧrre och mer anvӓndbar.

Vad kan den anvӓndas till?

Allt fler vuxna barn har problem med att klara av livet utanfӧr familjens skӧte. Det kostar 453-4-attefallshusmycket att leva, och hyra ӓr en av de stora utgifterna. Då kan ett attefallshus vara lӧsningen, hӓr kan de vara helt oberoende men ӓndå få hjӓlp av sina fӧrӓldrar. Eftersom den inte krӓver byggnadslov ӓr det lӓtt att stӓlla upp den på en tomt, ӓven om detaljplanen inte tillåter stӧrre hus. Andra anvӓnder sig av attefallshuset som ett gӓstrum, speciellt bra om man har familj och vӓnner som stannar lite lӓngre. Hӓr kan de ta hand om sig sjӓlva, speciellt bra om det stora huset ӓr trångt och redan fullt med barn.

Hur ser husen ut?

Det finns olika lӧsningar att vӓlja mellan. Ett av de lӓttaste ӓr att kӧpa ett nyckelfӓrdigt hus. Man vӓljer mellan de olika designer som finns och allt blir uppsatt åt en. Vanligtvis kan man också vӓlja extra delar, som en liten altan eller andra saker som gӧr det mer lyxigt. Fӧr ett attefallshus ӓr inte litet om man utnyttjar de tjugofem kvadratmetrarna på rӓtt sӓtt. Attefallshus.net listar alla attefallshus i Sverige. Det ӓr lӓtt att vӓlja ett som man tycker om, med alla de olika modellerna som finns.

En orsak till bostadskrisen ӓr just att det ӓr svårt att få tillstånd fӧr att bygga nya hus, det ӓr ett stort fӧretag. Nӓr man nu kan stӓlla upp ett hus på sin egen tomt utan några problem kommer detta kanske att fӧrӓndras. Läs mer om attefallshus på den här sidan. Det finns flera husӓgare runt om i landet som sitter på stora tomter, men utan att kunna utnyttja dem. Om detaljplanen sӓger att hemmet får vara 150 kvadratmeter så får man aldrig tillstånd att bygga något mer på tomten.

En lӧsning på bostadskrisen

Men det gӧr ingenting om man sӓtter upp ett attefallshus. Det enda som ӓr viktigt ӓr att det ligger ett visst antal meter från tomtgrӓnsen, så att inte grannarna blir stӧrda. Detta ӓr något som ӓr helt naturligt, speciellt om någon ska bo året runt i huset. Fӧr med rӓtt isolering och andra installationer kan man bo helt utmӓrkt i ett attefallshus. Med dagens teknologier kan man till och med få till det med naturliga energikӓllor och ett vӓl utnyttjande av alla resurser.

Tack vare att husen ӓr helt sjӓlvfӧrsӧrjande, om man så ӧnskar, så spelar det ingen roll vem som bor i dem. De kommer inte i nӓrheten av det huvudsakliga bostadshuset, bara en del av tomten. Detta kan gӧra det mӧjligt att hyra ut det som bostad, det finns ju gott om plats i dem. Har man ett sovloft så ӓr hela ytan tillgӓnglig fӧr vardagsrum, kokvrå och badrum. Lӓgger man sedan till en liten tӓckt altan utanfӧr så kan man också utnyttja varmare dagar och årstider.

I den här debattartikeln kan ni läsa om att låta flyktingar bo i attefallshus. Det ӓr en metod som har anvӓnts i andra lӓnder, dӓr regeringen beviljar lån som betalas av genom att låta flyktingar bo på tomten. En av de stӧrsta grupperna som sliter med bostadskrisen ӓr just flyktingar från olika lӓnder. Deras barn dras upp med rӧtterna nӓr de flyttas hit och dit, eller tvingas bo under mycket trånga fӧrhållanden tillsammans med andra familjer. Ӓven om ett attefallshus kan se litet ut ӓr det i alla fall fråga om ett privat boende. Så frågan om attefallshus kan lӧsa bostadskrisen, och i så fall på vilket sӓtt, kommer helt sӓkert att debatteras ytterligare. Det ska bli intressant att se vilket inflytande denna nya lag om tillbyggnad kommer att ha på samhӓllet i allmӓnhet.