Att leva miljövänligt i sin vardag

Att leva miljövänligt i sin vardag behöver inte vara svårt. Små förändringar kan göra stor skillnad i det långa loppet. Här kan du läsa mer om hur du kan leva ekologiskt i vardagen, och tips på ekologisk mat och en ekologisk butik. Många butiker kan du besöka online. Du kan handla mycket ekologiskt från Medvetna bland annat.

Något som du kan göra för att skapa en mer miljövänlig vardag är att köpa fler ekologiska matvaror. En av de matvaror som kan köpas ekologiskt är te. Pukka te finns att köpa online, vilket är ekologiskt. Även kaffe, frukt, grönsaker, kött och mycket annat kan miljön vinna 153-4 gront_trad_och_gront_graspå om du köper ekologiskt.  Ska du börja någonstans, så rekommenderar Naturskyddsföreningen att du först och främst köper kaffe, bananer, vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis ekologiskt. Dessa produkter är ofta besprutade, och de ekologiska varorna är mer anpassade till djurens och naturens behov.

Även kläder kan handlas ekologiskt och miljömärkt. Har du möjlighet att handla kläder second hand så är det bra, förutom att det även blir billigare rent ekonomiskt. Transporter är även ett område där du kan minska din miljöpåverkan. Att åka kollektivt, gå eller cykla när du har möjlighet är ett bra sätt att tänka mer miljövänligt. Även här kan du spara pengar, för att inte tala om den gratis motionen!

Var kan jag handla?

Ekologiska och miljömärkta produkter kan handlas i de flesta butiker.  Alla stora matvarubutiker har ekologiska och miljömärkta matvaror. Om du inte hittar, så fråga i butiken så kan de säkert hjälpa dig. Detta gäller även klädbutiker; ofta har de egna klädlinjer eller plagg med miljömärkning. Läs gärna på om de olika miljömärkningarna, så att du vet vad som gäller. Second hand-butiker finns lite överallt, annars kan du handla second hand-kläder över internet. Och varför inte köpa en cykel second hand, om du inte redan har en? Win-win, både ut miljösynpunkt och ur ekonomisk synpunkt.

Medvetna.se är en webbutik som säljer ekologiska produkter. Här kan du hitta allt från leksaker till delikatesser – allt ekologiskt och miljömärkt. Pukka te från Medvetna finns här, bland annat. Perfekt om du ska köpa presenter till någon; varför inte leta doppresenter, födelsedagspresenter eller liknande här?

Välj dina matvanor

Läs om hur Sanna vill sprida en mer ekologisk och miljövänlig livsstil. Hon driver Norrköpings första foodtruck, och arbetar med miljövänlig matlagning, med enbart växtbaserad, ekologisk kost. Ett bra exempel på hur man kan få in miljötänkandet i vardagen!

Att äta en mer vegetarisk kost är även det ett steg mot en mer miljövänlig vardag Även om du inte vill leva vegetariskt på heltid, kan du vinna mycket på att byta ut kött och fisk mot vegetariska alternativ några gånger i veckan. Baljväxter, linser och bönor är både nyttiga och goda, och dessutom billiga om du köper dem torkade. Perfekt att dryga ut köttfärssåsen eller annan mat med.

Att leva mer ekologiskt och miljömedvetet i sin vardag behöver inte vara svårt. Med lite kunskap så är det hur lätt som helst! Kanske kan du, som Sanna, hjälpa till att sprida kunskap och information kring detta på ett enkelt sätt?